keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Feminismi

Heippa vaan kaikille, tänään mieleni teki kirjoittaa feminismistä, joka taitaa olla vähän aina aika kuuma puheenaihe. 

Itse olen aina ollut feministi ja se ei ole ollut missään vaiheessa mitenkään kyseenalaista, pikemminkin itsestäänselvyys. Se johtuu todennäköisesti siitä, että kotini arvot ovat kyllä aina olleet feministiset, vaikka ehkä miespuoliset perheenjäsenet eivät sitä myönnäkään. Mutta miksi? Feminismi-sanalla on vielä nykyäänkin aika negatiivinen kaiku joidenkin ihmisten korvissa. Ilmeisesti heille  tulee feminismistä mieleen vain rintaliivejä polttavat, miehiä vihaavat "feminatsit". Mutta tuotahan feminismi ei todellakaan ole, feministit eivät vihaa miehiä ja rintaliivienkin poltto on aika typerää hommaa. Feminismin tavoite on sukupuolten välinen tasa-arvo, ei miesten alistaminen tai vihaaminen. On mielestäni todella ikävää, että kaikki feministit leimataan miehiä vihaaviksi ja naisten ylivaltaa haluaviksi, vaikka vain pieni osa feministeiksi itseään kutsuvista ihmisistä on noin radikaaleja. Miesten vihaaminen ja vain naisten oikeuksien ajaminen ei kuulu feminismiin, vaikka tuollaisia aatteita kumartava niin väittäisikin. 

Voi kuinka useasti joutuukaan lukemaan esimerkiksi facebookissa kommentteja, joissa mollataan feministejä. Feministit ovat kuulemma hankalia ihmisiä, joiden kanssa parisuhteessa oleminen on silkkaa tuskaa. Huoh. Okei, ehkä tuo pitää paikkansa, jos kyseessä onkin feminatsi, ei feministi. Tuolla feminatsilla tarkoitan ihmistä, joka kyllä kutsuu itseään feministiksi, mutta loppujen lopuksi ei sitä ole. Jos hän ajattelee, että nainen on parempi sukupuoli kuin mies, niin siinä mennään pahasti metsään. Jos hän myös polkee miesten oikeuksia niin siinäkin mennään pahasti metsään. Näiden feminatsien takia valitettavasti tosin kaikkien feministien suosio kärsii. Mutta mietin vain, eikö nämä feministejä haukkuvat ihmiset oikeasti osaa vaikkapa googlettaa mitä feminismi on ennen kuin avaavat sanaisen arkkunsa haukkuakseen kaikki feministit maan rakoon?! Vai kannattavatko he tosiaan sitä, että naisen on oltava hellan ja nyrkin välissä, he eivät saisi äänestää ja hääräisivät aina keittiössä? En usko. Heille on vain pinttynyt päähän väärä kuva feminismistä ja sitä ei saa pestyä pois. Järjenkäyttö on kuitenkin sallittu. Jos feministiksi itseään väittävä henkilö laukoo aivan absurdeja miehiä halventavia kommentteja, niin onkohan hän aivan oikeasti feministi? Mieti oikein tarkkaan. Ja kannattaako kaikkia feministejä leimata, kun on muutamia, jotka käyttäytyvät ikävämmin? 

Sitten on tämä väite, että mies ei voi olla feministi. Jaa no miksihän ei? Eikö olekaan "tosi mies", jos kannattaa molempien sukupuolten tasa-arvoa? Omasta mielestäni juuri silloin on nimenomaan tosi mies. Aika säälittävää on, jos mies ei uskalla kannattaa jotain sellaista, jossa pyritään naistenkin pääsevän samalle tasolle miesten kanssa. Suomessakin varmaan suurin osa kuitenkin on feministejä, sitä myöntämättä, koska sitä pidetään niin negatiivisena. Niin, onhan se nyt herranen aika noloa miehenä puolustaa myös naisten oikeuksia! 

On myös kyllä totta, että nykyaikana on helppoa saada negatiivinen kuva asiasta kuin asiasta. Kaikesta loukkaannutaan niin herkästi. Esimerkiksi johonkin naisiin kohdistuvasta vitsistä saatetaan loukkaantua, vaikka tarkoitus ei olisi mitenkään saada kenellekään pahaa mieltä. Lauotaanhan miehistäkin kaiken aikaa vitsejä, mutta ei niistä yleensä suututa. Eri asia on, jos vitsaillaan törkeästi ja jostakin herkästä aiheesta. Mutta hei, ei elämä ole niin vakavaa ja me feministitkin voimme ottaa rennommin, ei aina ole kyse naisten loukkaamisesta, kun heistä vitsaillaan. Myös miehistä tehdään pilaa ja se on ihan ok! Pieni läppä ei kummankaan sukupuolen edustajia riko. 

Mitä aatteisiini feministinä kuuluu, niin mielestäni asevelvollisuus kuuluu myös naisille. On aika epäreilua, että vain miehet joutuvat sen suorittamaan ja mahdollisesti lykkäämään opintojaan sen takia, kun naiset saavat jatkaa opiskeluja/tms ilman mitään viivytyksiä. Myös lapsen isän oikeus jäädä isyysvapaalle ja saada samansuuruista isyyspäivärahaa, kuin nainen saa äitiyspäivärahaa on tärkeä asia. Naisten ja miesten on myös saatava samasta työstä samaa palkkaa. Se ei taida vieläkään olla Suomessa, ainakaan kaikkialla voimassa. Naisten raiskaustuomioissa minua kiehuttaa se, että vielä tänäkin päivänä oikeus voi lieventää tuomiota sen perusteella, miten uhri on pukeutunut. Anteeksi mitä? Eletään 2010-lukua ja tuollainen on mahdollista, mielestäni jotenkin niin sairasta. Muutenkin raiskaustuomiot ovat täällä liian lepsuja, sekin jo kertoo jotain siitä, että feminismiä tarvitaan. Koulusysteemissäkin on parantamisen varaa, tämänhetkinen koulu kun palvelee lähinnä tyttöjä. Tällä tarkoitan sitä, että opiskelumenetelmät ovat sellaisia, että pojille ne harvemmin tarjoavat onnistuneita oppimiskokemuksia, koska pojat eivät yleensä jaksa istua vain pulpetissa ja kuunnella opettajan luentoa. Toiminnallisemmat oppimistavat tuottaisivat ehkä heidän kohdallaan enemmän tulosta ja se voisi toimia myös joillekin tytöille! Feministien pelkääjät, turha pelätä, feminismistä on todennäköisesti hyötyä myös teille!
4 kommenttia:

 1. Hei hyvä kirjoitus tosi tärkeästä aiheesta! Täällä on kans ihan kotoa asti lähdetty sillä asenteella, että feministejä ollaan kaikki! Mun iskä on, pikkuveli ja jopa poikaystävä ymmärtää asian tärkeyden. Miehet voi, ja miesten pitää olla myös edes vähän feministisiä! :-) Tasa-arvo rokkaa, ja sen eteen on tehtävä vielä duunia, mut nyt on jo asiat edenny varsinkin Suomessa hyvin! Ainut ongelma on tietenkin tuo nykyinen hallitus, mutta kuntavaaleissa Vihreät vetelee todennäköisesti pisimmän köyden ja maailman parannus tai ainakin Suomen parannus alkaa askel askeleelta kunnissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja pienillä teoilla mekin tavalliset tallaajat voidaan saada pikkuhiljaa isoja juttuja aikaan! :)

   Poista
 2. Tosi mahtava kirjotus! Niin kiva lukee välillä kunnon asiatekstejäkin blogeista :)

  https://notttwice.blogspot.fi/

  VastaaPoista