torstai 25. lokakuuta 2018

8 pientä tekoa ilmaston säästämiseksi

Tällä kertaa pureudun hyvinkin ajankohtaiseen aiheeseen, nimittäin ilmastonmuutokseen. Uutisissa on kuulunut huolestuttavia asioita maapallomme tilasta, jonka takia jokaisen tulisi miettiä toimiaan ilmaston kannalta. Saattaa tuntua turhalta tehdä itse mitään ilmastonmuutoksen eteen, koska lentokoneet, laivat ja muut isot ajoneuvot saastuttavat tolkuttomasti enemmän kuin Suomessa asuva yksityishenkilö, mutta fakta on, että pienikin panos vaikuttaa! Useat perustelevat myös toimettomuuttaan sillä, että isommat maat saastuttavat paljon enemmän. Se on toki totta, mutta se ei ole mikään syy olla yrittämättä omilla toimilla hidastaa ilmastonmuutosta, varsinkin kun se on meille länsimaalaisille mahdollista. Tässä siis minun vinkkini siihen, miten ilmastoa voi säästää pienillä teoilla!Nimetön suunn.malli (1)  

  • Käytä kaupassa käydessäsi kesto-tai kangaskassia 
Miltei joka kaupan valikoimasta löytyy nättejä kestokasseja, jotka kestävät pitkään. Jos et meinaa muistaa ottaa kassia mukaan, kun menet kauppaan, ripusta se mahdollisimman lähelle ovea kuin on mahdollista. Jos käyt koulu- tai työmatkasi yhteydessä kaupassa, laita kassi valmiiksi laukkuusi tai reppuusi.

  • Osta hedelmille kestopussit 
Hedelmillekin on ilmestynyt kauppoihin omat pikkukangaspussit, joihin hedelmät voi pakata. Nämäkin voivat helposti unohtua kotiin, mutta kun laitat ne samaan kassiin, jonka otat mukaan kauppaan, pysyvät nekin mukana.

  • Käytä luonnonkosmetiikkaa 
Markkinoilla on monia hyviä luonnonkosmetiikkatuotteita, eivätkä ne kaikki maksa maltaita. Luonnonkosmetiikkamerkkejä ovat muunmuassa:
  • Frantsila (tavaratalot, esim Prisma, K-citymarket...)
  • Organic Shop (ainakin Sokos, Ruohonjuuri) 
  • Sante (ainakin Ruohonjuuri) 
  • Lavera (ainakin Ruohonjuuri 
Myöskin kosmetiikkamerkit, jotka eivät ole varsinaisesti luonnonkosmetiikkaa ovat tehneet tuotesarjoja, jotka ovat mahdollisimman luonnonmukaisia, esimerkiksi The Body Shopilla on usein kosmetiikkaa, joka on ekologista. Myös se kannattaa ottaa huomioon, että muoviputelit kuormittavat myös ympäristöä, joten koita totutella tuotteisiin, jotka ovat saippuapaloina. Kodin puhdistusaineet kannattaa valita luonnonmukaisista vaihtoehdoista, esimerkiksi Ole Hyvä (Ekolo, Ruohonjuuri, tietyt K-Supermarketit, Life-liikkeet, Punnitse ja Säästä) tekee luonnonmukaisia kodin puhdistusaineita.
Syksy
  • Vähennä tai lopeta kokonaan lihan syöminen 
Tämä vaatii vähän enemmän vaivaa, mutta netti on pullollaan herkullisia ja helppoja kasvisreseptejä, joten on varmasti toteutettavissa, ellei satu olemaan allerginen monille kasviperäisille raaka-aineille tai ruokavalio ei muutoin terveyden kannalta sovi. Jos on tottunut syömään lihaa useasti, voi pikkuhiljaa vähentää lihan kulutusta. Esimerkiksi 2 lihatonta päivää viikossa on jo hyvä alku. Muun muassa Valion sivuilta voi löytää herkullisia kasvisruokareseptejä!

  • Kulje mahdollisimman paljon kävellen, pyöräillen tai julkisella liikenteellä 
Tämä on helppoa toteuttaa, jos asuu kaupungissa, haja-asutusalueella toki haasteellisempaa. Jos asut alueella, jossa julkinen liikenne ei toimi ja pyöräillen tai kävellen matka on liian pitkä, koita järjestää kimppakyytejä alueen muiden asukkaiden kanssa. Esimerkiksi facebookin Puskaradio-ryhmissä kimppakyytien mahdollisuutta voisi tiedustella. Mahdollista olisi myös perustaa oma ryhmä alueen asukkaille. Julkisen liikenteen kehittämisen puolesta voisi kerätä nimiä ja tuoda ehdotus julki kaupungin hallitukselle.

  • Shoppaile kirppareilla ja vältä heräteostoksia 
Tässä minulla itselläni on ongelmia. Monesti tulee kaupungilla ollessa tsekattua myös ketjuliikkeet ja siinä käy pian niin, että sieltä palaa vaatekasan kanssa kotiin. Kestävämpi tapa toimia olisi kirppareilla shoppailu ja vain sellaisten vaatteiden ja asioiden ostaminen, joita oikeasti tarvitsee. Kannattavaa olisi myös ostaa vaatteita, jotka kestävät pitkään, kuin sellaisia, jotka ovat muutaman kuukauden käytön jälkeen jo nukkaisia. Kannattaa myös noudattaa pesuohjeita, että vaate säilyisi hyvänä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi elastaania sisältäviä vaatteita ei saisi pestä huuhteluaineen kanssa, koska huuhteluaine pilaa joustavan vaatteen joustavuuden. Kannattaa myös liittyä facebookissa kirppis-ja roskalavaryhmiin, niistä löytyy usein todella käyttökelpoista tavaraa!
AH5A5558
  • Lataa puhelimeesi ResQ-club-sovellus 
ResQ-club on sovellus, jossa ravintolat voivat ilmoittaa hävikkiin menevästä ruoastaan ja sinä voit ostaa sen alemmalla hinnalla ja käydä hakemassa sen ravintolasta. Kukkaro ja luonto kiittävät!

  • Anna lahjaksi jotakin itsetehtyä tai jokin ekologinen vaihtoehto 
Joulu on tulossa ja moni on varmasti jo aloittanut joululahjojen miettimisen. Sen sijaan, että ostaisit jälleen jonkun koriste-esineen tai muuta "turhaa", voisit miettiä, onko jotakin, minkä voisit itse tehdä jollekin läheisellesi lahjaksi? Sen ei tarvitse olla mitään överihienoa, riittää, että siinä on ajateltu lahjan saajaa. Esimerkiksi omalle kumppanille voisi antaa jonkun tietyn määrän kuponkeja, joissa luvataan erilaisia hemmotteluja omalle kumppanille. Kupongissa voisi esimerkiksi lukea: "Teen sinulle lempiruokaasi", tai "Vietämme leffaillan valitsemasi leffan ja herkkujen parissa", mahdollisuuksia on monia! Jos itse tekeminen ei nappaa, kannattaa miettiä, mitä lahjan saaja oikeasti tarvitsee. Esimerkiksi jos tarkoituksena on ostaa vaatteita, kannattaa ottaa selvää ekologisesti tuotetuista vaatteista tai jos kosmetiikkaa haluaa antaa, niin luonnonkosmetiikan puolelta varmasti löytyy kivoja tuotteita lahjapakettiin!

8 kommenttia:

  1. Meillä käytetään kangaskasseja kaupassa miltei aina ja kaupassa pakkaan hedelmät/vihannekset biopusseihin, joita meidän lähimarketeissa on aina hevi-osastolla.

    VastaaPoista
  2. Hyvä postaus. Mä kirjoitan myös blogissani ekologisista valinnoista. Tää on tärkeä juttu ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Täytyykin käydä lukaisemassa blogiasi, josko saisin sieltä lisää vinkkejä ekologisempaan elämään!

      Poista
  3. Erinomaisia vinkkejä, jotka on myös helppo toteuttaa. Hedelmien kestopussi on näppärä, ostin sellaisen itselleni jokin aika sitten ja se kulkee aina mukana. :)

    VastaaPoista
  4. Tuo ResQ on minulle uusi tuttavuus, koska hoksasin ladata sen vasta ehkä noin viikko sitten puhelimeeni. Vielä en ole ehtinyt tarjouksia hyödyntää - toivottavasti vielä enemmän ravintoloita täälläkin seudulla lähtisi hommaan mukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ResQ club on minullekin aivan uusi juttu, kaverini keväällä siitä vinkkasi ja päätin ladata! Esimerkiksi, kun katsoimme euroviisut hänen kanssaan niin saatiin molemmille sushit Hankosushilta ResQ:n avulla.

      Poista
  5. Tosi hyviä vinkkejä, jokaisen pienikin teko on parempaan päin! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pienistä puroista syntyy iso joki! (vai miten se sanonta menikään?:'D)

      Poista