tiistai 12. heinäkuuta 2016

Jatko-opintosuunnitelmat

Nyt aion vihdoin paljastaa, että mitä alaa alan opiskella ensi syksynä ja missä. 

Hain tämän kevään korkeakoulujen yhteishaussa sosionomiksi Jyväskylän ammattikorkeakouluun, toimintaterapeutiksi samaan paikkaan, sosiaalityötä lukemaan Jyväskylän yliopistoon, restonomiksi ja yhteisöpedagogiksi. En päässyt mihinkään noista, kahteen jälkimmäiseen sen takia, koska en mennyt pääsykokeisiin. Hain kuitenkin toisen asteen yhteishaussa lähihoitajaksi yo-linjalle Jyväskylän ammattiopistoon ja pääsin sisään!
practical nurse collage
Lähihoitajaksi kouluttautuminen ei ole koskaan ollut minulle itsestäänselvää, tämän kevään yhteishaussakin se oli vain viimeinen varavaihtoehto. Totta kai olisin ennemmin halunnut noihin korkeakouluhaun vaihtoehtoihini ja aluksi olin aika pettynyt, kun en sitten päässytkään mihinkään niistä. Nyt olen kuitenkin alkanut miettiä, että vaikka en päässytkään sinne, minne hain ensisijaisesti, niin olen silti todella innostunut ensi syksyn opinnoista! Lähihoitajan työ kun kuitenkin on sosiaali-ja terveysalan koulutusalaan kuuluvaa, kuten on sosionomikin. Opiskelu on myös varmasti paljon erilaisempaa kuin lukiossa ja  opiskeluaikana tulee työssäoppimisjaksoja, joista olen aika innoissani! Vaikka olen innoissani, niin totta kai minua myös jännittää tietyt asiat sillä alalla. Esimerkiksi kaikenlaiset piikitykset, kanyloinnit sun muut hieman hirvittävät, koska ne totta kai pitäisi osata hyvin, joten pelottaa, että miten ne oppii kun on kuitenkin aika tärkeä asia kyseessä. Toisekseen, lähihoitajat joutuvat varmasti välillä aika rankkojenkin tilanteiden eteen, joten hieman pelottaa se, että miten osaa auttaa henkilöitä, joilla on raskasta. Välillä saattaa olla myös potilaita/ihmisiä/asiakkaita (miksi heitä nyt sanoisi?), jotka saattavat olla aggressiivisia tai muuten vain hankalia ja heidänkin kohdallaan pitäisi osata käyttäytyä rauhallisesti ja auttaa heitä parhaansa mukaan.  Toisaalta juuri sen takiahan tuohon kouluun mennään, että nuo asiat opitaan. 

Lähihoitajan työssä myös kiehtoo se, että siinä voi oikeasti tehdä sellaista työtä, jolla voi olla suurikin merkitys joillekin ihmisille. Lukion aikana tajusin, että haluan tehdä työtä, jossa saan auttaa ihmisiä tavalla tai toisella ja lähihoitajan työhän on siihen todella mainio. Lähihoitajat voivat myös erikoistua aika moneen asiaan ja työllistyä muuallekin kuin vain vanhustenhoitoon. Itse todennäköisesti tulen erikoistumaan lapsiin ja nuoriin ja haluaisinkin työskennellä enimmäkseen lasten ja nuorten parissa, vaikka ei tietenkään aina voi työpaikkaansa valita. Lähihoitajien työllisyys on myös onneksi miltei taattua, vaikka toki tällä hetkellä on varmasti jokaisella alalla hankaluuksia saada vakituista työpaikkaa. Palkka sen sijaan ei kuulemani mukaan ole kovin kummoinen, mutta itse ainakin mieluummin teen työtä, josta pidän vaikka huonommalla palkalla, kuin työtä, josta en pidä, mutta saan paljon rahaa. 

Todennäköisesti en kuitenkaan jää tuolle alalle, vaan opiskelen valmistumisen jälkeen luultavasti jonkun AMK-tutkinnon, en ole kuitenkaan aivan varma siitä, että minkä. Toisaalta haluaisin sosionomiksi, mutta toisaalta terveydenhoitajan opinnot kiinnostaisivat myös. No, eiköhän aika näytä, minne ajaudun. Haluaisin ehkä kuitenkin tehdä niin, oli se tutkinto mikä tahansa, että suoritan opinnot monimuotona (*klik*) eli olisin samalla töissä jossakin ja työn lomassa opiskelisin. Mutta tuokin asia selviää kahden vuoden päästä! 


2 kommenttia:

 1. Mäkin hain vuosi sitten lukion jälkeen sosionomiksi ja lähihoitajaksi. Lopulta pääsin yo-pohjaiselle linjalle opiskelemaan lähihoitajaksi, eli nyt on puolet opiskelusta takana. Opiskelu on tosiaan ollut tosi erilaista verrattuna lukioon ja työssäoppimiset ovat olleet avartavia. :) Täytyy muuten mainita, että kanylointi ei kuulunut ainakaan meillä opintosuunnitelmaan. Piikittämisestäkin selviydyin lopulta, vaikka oonkin piikkikammoinen. :D Tsemppiä opiskeluun! :)

  http://therewillbesunshine-emilia.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, samikset siis! :D Ja kiva kuulla, vaihtelu virkistää!:) Ja olen saattanut sekoittaa sairaanhoitajan opinnot ja lähihoitajan opinnot keskenään kanyloinnin suhteen:'D Kiitos tsempeistä ja tsemppiä myös sinulle opiskelusi loppuosuudelle!:3

   Poista