lauantai 13. joulukuuta 2014

Joulu

     

Wau, aika on mennyt mielestäni todella nopeasti, koska kohtahan on jo joulu. En itseasiassa ole edes kunnolla ehtinyt tunnelmoimaan tätä joulunaikaa, koska koulunkin kanssa on ollut ihan mukavasti tekemistä. Olen kyllä leiponut joulutorttuja ja pipareita ja koristellut kotikotia jouluiseksi, mutta ihan vielä en ole siihen kunnon joulutunnelmaan päässyt, vaikka jouluihminen olenkin ja joulu on mielestäni vuoden mukavinta aikaa. 


Venlan kuvat 122

Itse en vietä joulua sen kristillisessä merkityksessä. En usko Jumalaan, enkä pidä joulua Jeesuksen syntymäjuhlana. Miksi sitten juhlia joulua, jos ei usko? Tuo kysymys nousee esille joka joulu jollakin keskustelupalstalla. No, minäpä kerron miksi itse vietän. Ensinnäkin joulu ei ole alunperinkään kristillinen juhla, vaan se on lähtöisin pakanakansojen juhlista. Joulua on juhlittu muunmuassa valon ja talven juhlana kaamoksen keskellä perheen kanssa hyvin syöden ja lahjoja antaen. Joulu on ollut myös esimerkiksi auringonjumalan ja monien muiden jumalien juhla. Kristinuskon valloittaessa maailmaa näiden pakanauskontojen juhlien päälle vain ympättiin sitten Jeesuksen syntymäjuhla.

Itse vietän joulua lähinnä juurikin piristyksenä kaamoksen keskellä, jolloin syödään hyvin, rentoudutaan perheen kanssa ja muistetaan toisiamme lahjoilla. Ja ei, ei niiden lahjojen tarvitse olla mitään isoja ja hienoja, ajatus on tärkein, vaikka se ehkä klisee onkin.

IMG_0006

Minun perheeni jouluun kuuluu oikea joulukuusi, joka haetaan aattoaamuna omasta metsästä. Kuusen annetaan kuivua ja iltapäivällä sen koristelen minä, kun ei kukaan muukaan siitä ole innostunut. Pitkin päivää katsellaan jouluohjelmia ja napostellaan jouluherkkuja ja jouluateria on suunnilleen viiden tai kuuden aikaan illalla, tai lahjojen jaon jälkeen eli kahdeksan jälkeen. Mitään muita erityisiä perinteitä meillä ei ole, muuta kuin tuo kuusenhaku, ateria, lahjojenjako ja sauna. Tosin silloin kun isän puolen mummo ei ole ollut meillä viettämässä joulua, olemme sitten käyneet hänen luonaan. Itseasiassa ihan hyväkin, ettei ole kovin montaa perinnettä, niin eipähän ainakaan niiden takia tule kamalaa stressiä! 

Venlan kuvat 076

Oikean joulufiiliksen saamiseksi on oltava kuitenkin lunta. Olen huomannut, että kun lunta on ollut joko hyvin vähän tai ei ollenkaan, niin se joulufiilis on ollut paljon laimeampi kuin silloin kun sitä on ollut. Kait se johtuu siitä, että yleensä joka jouluna oli lunta, kun olin pieni. Viime joulu oli todella ankea lumen kannalta. Kun heräsin aamulla, niin tuntui kuin olisi ollut lokakuu. Maa oli musta ja taivaalta satoi joko märkää lunta tai räntää, no parempi kait sekin kuin vesi. Onneksi sentään tänä vuonna lumitilanne on parempi, täällä Pohjois-Karjalassa lunta on vähän, mutta sopivasti joulutunnelman luomiseen. Tuo ylempi kuva ei kuitenkaan ole tältä vuodelta, vaan se on otettu kaksi vuotta sitten. 

Kaikkein eniten joulutunnelmaa loisi kuitenkin ulkosaunassa kylpeminen jouluna. Olisi niin ihanaa kävellä lumisen pihan poikki kylpytakki päällä ja katsella kuinka ulkotulet loimuavat kylmänä jouluiltana. Kovien löylyjen jälkeen voisi sukeltaa jääkylmään hankeen ja sen jälkeen kipittää nopeasti takaisin lämpöön. Vielä muutama vuosi sitten kylvimme jouluisin ulkosaunassa, mutta valitettavasti se ei ole ollut mahdollista viime vuosina, koska sitä on täytynyt remontoida. No, on vain tyydyttävä sähkösaunaan ja ehkä vielä joskus ulkosaunamme remontti saadaan valmiiksi ja sinne pääsee jälleen kylpemään. 

Ja vielä olisi yksi kouluviikko jäljellä ennen joululomaa. Loma tulee todellakin tarpeeseen, tällä viikolla meinasin nukahtaa tunneille, joten jonkinmoista väsymystä lienee ilmassa. Ehkäpä se kunnollinen joulufiilis tuleekin sitten kun on lomalla ja on aikaa valmistella joulua. 

Kuva: http://merrychristmaswishesmessagess.com/


2 kommenttia:

 1. Meillä on aikalailla samanlaiset jouluperinteet ku teillä :D tosin meille tulee vielä pukki, koska mun pikkusisko on nii pieni, että se uskoo vielä pukkiin. :D
  Täällä meillä päin ei oo edelleenkää yhtään lunta maassa, vaa kaikkialla on ihan pimeää x( toivottavasti jouluksi satais lunta!
  Kävisitkö heittämässä muutaman kysymyksen blogissani olevaan kysymyspostaukseen? Aikaa on ensi torstaihin eli 18.12. asti!

  http://sofiaidaanneli.blogspot.fi/2014/12/kysymyspostaus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii, vähänkö ois kiva jos mullaki ois pikkusisko nii joulupukki vois käydä, se ois vaan niin tunnelmallista! :3 Mutta joo, voin käydä pari kysymystä heittämässä:)

   Poista